1e zondag Veertigdagentijd, 21 februari 2021 1e zondag Veertigdagentijd, 21 februari 2021

Inleiding: De zieken bezoeken
‘Ik was ziek en jullie bezochten mij’
Mattheüs 25:36

De zieke had een kwetsbare plek in de samenleving in Israël. Mensen liepen er liever met een boog omheen. Niet zelden omdat gedacht werd dat iemand zijn ziekte wel verdiend zou hebben. Misschien dat daarom het woord voor ‘ziek’ ook wel als zwak wordt uitgelegd: je staat aan de rand, lijkt er even niet meer bij te horen. Radicaal doorbreekt Jezus dit onbarmhartige patroon in de maatschappij door op talloze zieken af te stappen. Daarmee doet Hij meer dan alleen genezen, Hij is hen ook nabij. Hij geeft de mens terug aan zichzelf en maakt van iemand aan de rand weer een mens te midden van mensen. In dat spoor kunnen we op weg. Het mooie van het woord 'bezoeken' is dat je er ook 'zoeken' in kunt lezen: opzoeken wie ziek is. Daar kunnen we wat mee, voor onszelf of als gemeente: we kijken om ons heen en zoeken op wie even niet mee kan doen.

Bij de schikking
Opzoeken wie ziek is. Elkaar niet vergeten in moeilijke tijden. Er zijn voor elkaar. De vergeet-me-nietjes vormen samen met de stammetjes een hart. De vorm van het hart wordt geaccentueerd door een slinger van gedroogde lavendelbloemetjes, geurig symbool voor goede zorg.

Lied: Brood zal ik geven

1. Brood zal ik geven en water als wijn,
een handvol genade om mens van te zijn.

2. Kom je van verre en roept men je na -
ik noem je mijn naaste, wees welkom, besta.

3. Is je beschutting verloren gegaan,
in windvlagen zal ik mijn kleed om je slaan.

4.Teistert de koorts je met scheuten van vuur,
ik blijf aan je zijde, hoe lang het ook duurt.

5.Ben je veroordeeld tot tralies en steen,
ook dan laat ik merken: je bent niet alleen.

6.Als eens de dood je zal hebben begroet,
draag ik je in vrede Gods licht tegemoet.

7.Zó wil ik leven: eenvoudig en klein,
met twee lege handen een koningskind zijn.

Liedboek 1007.

Hier kunt u het lied beluisteren.