4de Zondag Veertigdagentijd, 14 maart 2021, Klein Pasen 4de Zondag Veertigdagentijd, 14 maart 2021, Klein Pasen

De naakten kleden
‘Ik was naakt en jullie kleedden mij’ –
Mattheüs 25:36

Wie vroeger z’n vijand echt wilde vernederen, nam hem mee zonder kleren. ‘Naakt en barrevoets’, schrijft Jesaja. Veel dieper kon je als mens niet zinken. Naakt zijn betekent niet alleen dat je geen kleren om je lichaam hebt, maar ook dat er geen plek voor je is in de gemeenschap. Je bent weerloos, in alle opzichten. Overdag de gesel van de zon waar niets je tegen beschermt, ‘s nachts de kou. En dag en nacht de schaamte van het naakt zijn. Het hebben van kleding was geen vanzelfsprekendheid. Door de hele Bijbel heen vind je de oproep te delen van je kleding. De heilige Maarten trok zich deze oproep aan toen een bedelaar hem om kleren smeekte. Hij sneed zijn mantel in tweeën. Achter de kleding zit de vraag naar waardigheid. Wellicht is het daarom dat Paulus het beeld van kleding gebruikt als hij het geloof ter sprake brengt. Wie bekleed is met Christus, ontdekt hoe God hem voluit mens wil maken. In navolging van Jezus kleden we de ander, letterlijk en figuurlijk, en helpen we om mensen waardigheid te geven.

Bij de schikking
Kleding verzamelen en kleding delen is iets wat heel veel gedaan wordt. Wat je met kleding biedt, is waardigheid en warmte. Voor deze schikking worden de glazen bekleedt met touw. Een dik touw accentueert de open hartvorm. In de glazen plaatsen we bloeiende bloesems. De brem en de bloesems vallen naar we elkaar toe zodat er een soort van’ luchtig geweven kleed’ ontstaat.

We zijn alweer bij de 4e zondag van de 40-dagentijd. Halverwege onze tocht naar Pasen.
Deze zondag gaat over ‘de naakten kleden’. Het lied dat ik voor deze zondag heb gekozen is: Toen ik naar mijn naaste zocht, waar was jij.
Ik zie dit lied als een aanklacht, oproep. Wat doen wij voor de ander. Waar was je, toen de ander je zocht?

Ik wens iedereen weer een goede zondag toe en een gezonde week.

Vriendelijke groet,

Welmoed

Lied: Toen Ik naar mijn naaste zocht
naar Lukas 10:29-37 en Mattheüs 25: 35-36

1.Toen Ik naar mijn naaste zocht,
waar was jij? Waar was jij?
Toen Ik naar mijn naaste zocht,

Refrein:
En Ik vraag je niet naar huidskleur,
naar geloof of naar je naam.

Toen Ik naar een naaste zocht,

2.Ik was naakt en had geen geld,
waar was jij? Waar was jij?
Ik was naakt en had geen geld,

3.Ik had niets en zocht een huis,
waar was jij? Waar was jij?
Ik had niets en zocht een huis,

4.Toen Ik dorst en honger had,
waar was jij? Waar was jij?
Toen Ik dorst en honger had,

5.Ik was ziek en vroeg om hulp,
waar was jij? Waar was jij?
Ik was ziek en vroeg om hulp,

Evangelische liedbundel

Hier kunt u het lied beluisteren

Tekst ter overdenking
Kleding biedt ons bescherming tegen hitte, tegen kou en tegen de blikken van andere mensen. Ook vertellen we met onze kleding graag iets over wie we zijn en hoe we ons voelen. We kleden ons mooi, netjes, feestelijk, gedecideerd, creatief. Laten we dit iedereen gunnen en ruimhartig delen van wat we hebben. Laten we ons bovendien bewust zijn vanwaar onze kleding vandaan komt en ons niet bekleden met onrecht.

Van de diaconie
Armoede in Nederland is een groeiend probleem. In regio’s als Groningen, Limburg en andere gebieden aan de rand van ons land, zijn de armoedecijfers schrikbarend hoog. Armoede gaat hier vaak over van generatie op generatie. Er is weinig werk en er zijn weinig voorzieningen om kansarme jongeren op te vangen. Kerken willen graag helpen bij alle problemen die hiermee samenhangen. Ze starten initiatieven als voedselbanken en kledinginzamelingsacties. Ze laten kwetsbare gezinnen letterlijk niet in de kou staan en zorgen ervoor dat kinderen niet in te kleine kleding naar school hoeven. De kerken zelf zijn echter vaak klein en hebben niet veel financiële middelen.
Helpt u mee? Met uw bijdrage maakt u het mogelijk dat Kerk in Actie kerken in deze regio’s begeleidt en ondersteunt in hun diaconale taak. U kunt uw gift overmaken op de rekening van de diaconie : NL17TRIO0379211823 of door een Tikkie aan Nens te vragen: 0623054875.