5de Zondag Veertigdagentijd, 21 maart 2021 5de Zondag Veertigdagentijd, 21 maart 2021

De hongerige te eten geven
‘Ik had honger en jullie gaven mij te eten’
Mattheüs 25:35

In de opsomming van Mattheüs is dit het eerste werk van barmhartigheid. Het wordt ook wel de eerste van de lichamelijke werken genoemd en daarmee is al veel gezegd. Wat heb je als mens nodig om in de basale nood van het bestaan, van het zorgen voor je lichaam te kunnen voorzien? Allereerst: dat je te eten hebt en niet omkomt van de honger. Je kunt je zelfs afvragen of het, meer dan een werk van barmhartigheid, niet een plicht is om te zorgen dat ieder mens voldoende te eten en te drinken heeft. In Mattheüs 25 zet Jezus het in ieder geval op scherp: ‘Als je straks terugkijkt: wat heb jij dan voor je naaste gedaan. Heeft hij te eten gekregen of kwam hij om van de honger?’ Door heel de Bijbel heen is dat de grondtoon: een mens heeft recht op eten, op brood. Zelfs je vijand, zo staat in Spreuken. Wie brood heeft kan leven, kan verder de toekomst in kijken. En daarmee denken we, nu we richting Pasen gaan, ook aan het brood dat Jezus deelt. Het was een goede gewoonte in de kerk om het brood van het avondmaal na afloop te delen met de armen. Een gebaar waar beide beelden prachtig samenkomen: brood om te leven, volop te leven!

Bij de schikking
Brood om te leven. Brood om te delen. In veel kerken wordt er gezorgd dat er maaltijden worden gedeeld. In deze schikking mogen de korenaren dan ook niet ontbreken. De glazen met aren worden verbonden door een hart van ontkiemde bonen en zaden. Basis voor ons dagelijks voedsel.

Lieve mensen,

De bloemschikking van komende zondag 21 maart gaat over brood delen. In de schikking staan ook korenaren.
Het lied dat ik hierbij voeg, hebt u misschien afgelopen zondag ook in de gezamenlijke viering gehoord. Ik kreeg het lied om in te zingen voor die dienst en vond het een heel toepasselijk lied voor deze zondag.
Ik wens u allen weer een gezegende, gezonde zondag en week toe.

Vriendelijke groet,

Welmoed Hofstra

Lied: Als je brood deelt

1.Als je brood deelt deel je macht.
Als je macht deelt neem je deel.

2.Als je brood deelt deel je hart.
Als je hart deelt komt er hoop.

3.Als je brood deelt deel je lijf.
Als je lijf deelt word je een.

4.Als je brood deelt deel je pijn.
Als je pijn deelt is er trouw.

5.Als je brood deelt word je klein.
Als je klein wordt word je sterk.

6.Als je brood deelt wordt het licht.
Als het licht wordt komt het goed.

7.Als je brood deelt word je brood.
Als je brood wordt word je mens.

Tekst: Herman Verbeek
Muziek: Chris van Bruggen

Hier kunt u het lied beluisteren

Tekst ter overdenking
Voedsel is de basis van ons bestaan. We hebben gebeden om een zegen voor onze oogst. Nu zien we de zaden ontkiemen. We vieren het begin van een goede oogst. Maar we kunnen alleen echt van dit wonder genieten, als we het samen delen. Zoals Jezus zichzelf aan ons heeft uitgedeeld, zo delen wij wat wij hebben met elkaar. Zoals voedsel de basis is van ons bestaan, zo is het delen van voedsel de basis van onze samenleving. Niet voor niets gedenken wij Jezus bij een maaltijd die we samen delen.

Van de diaconie
Armoede in Nederland is een groeiend probleem. In regio’s als Groningen, Limburg en andere gebieden aan de rand van ons land, zijn de armoedecijfers schrikbarend hoog. Armoede gaat hier vaak over van generatie op generatie. Er is weinig werk en er zijn weinig voorzieningen om kansarme jongeren op te vangen. Kerken willen graag helpen bij alle problemen die hiermee samenhangen. Ze starten initiatieven als voedselbanken en kledinginzamelingsacties. Ze laten kwetsbare gezinnen letterlijk niet in de kou staan en zorgen ervoor dat kinderen niet in te kleine kleding naar school hoeven. De kerken zelf zijn echter vaak klein en hebben niet veel financiële middelen.
Helpt u mee? Met uw bijdrage maakt u het mogelijk dat Kerk in Actie kerken in deze regio’s begeleidt en ondersteunt in hun diaconale taak. U kunt uw gift overmaken op de rekening van de diaconie : NL17TRIO0379211823 of door een Tikkie aan Nens te vragen: 0623054875.