8 maart 2020, 2de Zondag van de 40-dagentijd

De tweede zondag van de Veertigdagentijd, zondag Reminiscere genoemd. Dit betekent: ‘Gedenk’. Het komt uit psalm 25 vers 6, waar staat: ‘Gedenk uw barmhartigheid, Heer’.

Een stem uit de hemel – het lijkt wel een tweede doop – die het stralende licht ondersteunt. Onmiskenbaar teken voor een bijzonder Iemand – Petrus, Jakobus en Johannes waren er getuige van. Het geheim van dit bijzondere licht mag pas later openbaar worden. In de stralende krans van deze schikking kan het geheim – de bloem in de knop – als schoonheid die we nu verwachten en die zich later zal openbaren al zien. We wachten in spanning op de bloei die gaat komen.

1 maart 2020 1ste Zondag van de 40-dagentijd

De eerste zondag van de Veertigdagentijd, zondag Invocabit. Dat betekent: Hij zal aanroepen. Het komt uit psalm 91 vers 15 waar staat: ‘roept hij mij aan, ik zal hem antwoorden’.

De woestijn, de plek waar Jezus was toen hij op de proef werd gesteld, is eenzaam. De kleurige bloem staat fier tegen de neutrale achtergrond. Leven is zoveel meer dan alleen doen wat je kunt zien, je leeft ook niet van brood alleen. Het verhaal over de  ‘Grote Afleider’ in de woestijn kan voor ons een steun zijn, om ook op onze weg voort te gaan. Fier overeind staan, zoals de tulp, die met de onmiskenbare kleur heel opvallend is. Durf dat, laat je niet afleiden. Dien het léven.