1e Kerstdag, 25 december 2021

Lezen: Johannes 1: 1-14.

De zon is op deze feestelijke dag helemaal uitgekomen. Tussen de stralen de witte orchidee.  Ziet u de stralende sterretjes? Ze zijn gemaakt van berkenschors.

Stralen licht
de nieuwe dag begint
met sterren in de nacht.

Zondag 19 december 2021,, 4e Advent

Lezen : Lucas 1 : 39-45

De zonnestralen worden langer en stralender. Er zijn deze week wilgenkatjes tussen de stralen.
Voor de schikking staan er twee amaryllisbollen met een knop, gewikkeld in blad van de schoenlappersplant.

Verborgen in de bol
groeiend aar licht,
nieuw leven
Gezegende toekomst.

Zondag 12 december 2021, 3de Advent

Lezen : Lucas 3 : 7-18.

Vandaag gaat het over: “Als je veel hebt ……….deel dan met een ander”.
Tussen de stralen plaatsen we tarwearen, gerst of spelt.
Granen waar brood van wordt gemaakt.
Voor de opgaande zon ligt een zelfgebakken brood. (een zg. challah-brood).

Deel met elkaar
het brood,
het leven
In het volle licht.

Zondag 5 december 2021, 2e Advent

Lezen: Lucas 3 : 1-6

Deze 2e Adventzondag brengt het verhaal van Johannes, het dopen van mensen, het dopen van Jezus.
De opkomende zon is iets groter geworden. Er zijn meer stralen geplaatst en de stralen zijn ook iets langer.
Voor de schikking is een schaal geplaatst met water waarin een jakobsschelp drijft met daarin een brandend waxinelichtje. Dopen met het licht.

Johannes doopte
Met levend water,
In het morgenlicht
Vol van verwachting.

Zondag 28 november 2021 1e Advent

Lezen: Lucas 1 : 5-25

“In een ander licht” is het thema van Advent en Kerst 2021. Met de geboorte van Jezus gaf God ons licht in het donker.
“Licht” staat centraal in de lezingen, het begint met de aankondiging van de geboorte van Johannes de Doper.
In de bloemschikkingen van de komende weken  maken wij gebruik van het beeld van de zon. De zon die iedere morgen opkomt en alles weer in een nieuw daglicht zet. In het begin van de adventstijd is de zon bescheiden, met Kerst zal de zin in volle glorie stralen.

Het verhaal voor deze zondag gaat over de aankondiging van een nieuwe tijd.
De opkomende zon is nog maar klein.
Wij gebruiken voor de stralen alleen gele tinten van de gedroogde grassen.
Voor de schikking ligt een in wol en linnen verpakte vrucht, geweven als een mantel, veilig beschermd. Het moet nog tot bloei komen.

Gedroogde grassen,
Als stralen van de zon.
- Morgenlicht –
Vol verwachting.

Laatste zondag kerkelijk jaar 2021

Symboliek

Elke knop, hier van de Rododendron, is een verwijzing naar een belofte van groei, bloei en vrucht dragen, ofwel voleinding en nieuw begin.

Herfstbladeren geven veelkleurig het voltooide leven aan. Japanse esdoorn kleurt diep rood en oranje.

Vijgen zijn een beeld van vruchtbaarheid.

‘Boekrol’ van stof of papier waar de namen van de overledenen opgeschreven staan. Eventueel om na de viering in het stiltecentrum op te hangen. Door een naam wordt een mens gekend. Het krijgen van een naam maakt ieder mens tot een uniek persoon, ook in relatie tot God.

Evenveel waxinelichtjes als overledenen herinneren aan Hem die leeft in het Licht van de Eeuwige.
De lichtjes kunnen eventueel meegegeven worden aan de nabestaanden.

Klimopranken rondom het geheel om de trouwe omarming van God weer te geven.